2 דקות קריאה
טפשת הריון, Brain-fog וגיזום-מוחי

את הכתבה המעניינת הזו כתב Tal Sines ברשת הלינדקאין - קישור למקור 

טפשת הריון" – היא תחושת בלבול ושכחה שמיוחסת לנשים בהריון. במהלך ההריון וגם בגיל ההתבגרות, המוח האנושי עובר תהליכים דרמטיים של שינוי מבני. מחקר שפורסם ב-Human Brain Mapping מצא כי נשים בהריון מאבדות כ-2% מנפח החומר האפור במוחן – תהליך שמזכיר את הירידה בנפח המוח שמתרחשת בגיל ההתבגרות, ויכול להגיע עד ל-10% באזורים מסוימים. מדובר לא סתם בבלגן מקרי ואובדן תפקוד, אלא בתהליך חכם של אופטימיזציה מוחית.
 מה אפשר ללמוד מהמוח בהריון?
 האם אפשר לשאוב מזה השראה לפיתוח מערכות AI? התשובה היא כן – אך בגבולות ההשראה.
 
 במהלך ההריון, המוח עובר תהליך של גיזום סינפטי (synapse pruning) סילוק קשרים עצביים פחות רלוונטיים לטובת ייעול משאבים. ה"גיזום" מתרחש באיזורים במוח כמו ההקורטקס הקדם-מצחי (Prefrontal Cortex):
 שאחראי על קבלת החלטות ותכנון, ועובר התאמות שמאפשרות לאם למקד את תשומת הלב במשימות קריטיות כמו טיפול בתינוק. או האמיגדלה (Amygdala):
 שהשינוי בה מחזק את יכולת האם לזהות רגשות וליצור קשר רגשי עמוק עם התינוק.
 
 וב-AI, יש תהליכי גיזום?
 גם ברשתות נוירונים מלאכותיות, טכניקות עם אפקט דומה ל pruning עוזרות להפחית משאבים מיותרים, אך הן שונות מהותית. בעוד שבמוח מדובר בתהליך ביולוגי מורכב של שינוי מבנה תאי. ב-AI מדובר באופטימיזציה מתמטית שמקטינה את גודל המודל תוך שמירה על ביצועים.
 
 מעבר ל 'גיזום המוחי" מנגנון נוסף שמקטין את מוחם של היולדת והמתבגר הוא המשוב ההורמונלי.
 בהריון, הורמונים כמו פרוגסטרון ואסטרוגן משמשים כ"מערכת משוב" שמובילה לשינויים מדויקים במוח. אפקטים הורמונליים על איזורים כמו הקורטקס הקדם-מצחי והאמיגדלה
 מחזקים את יכולת ההתמודדות עם לחץ ורגש.
 
 וההיפוקמפוס (Hippocampus) עובר התאמות כדי לשפר את היכולת לזכור מידע חשוב הקשור לטיפול בתינוק ולניהול חיי היום-יום.
 ומה עם המאזן ההורמונלי של ה- AI:
 אני לא חושב שהיינו רוצים בינה מלאכותית הורמונלית, אך מערכות לומדות משתמשות במנגנוני משוב כמו reinforcement learning. מדובר בתהליכים מתמטיים המאפשרים למערכות ללמוד ולהתאים את עצמן כמו למשל בעת התמודדות עם שינויים בכביש ברכב אוטונומי
 
 אז מה בכל זאת אפשר ללמוד מ"טפשת הריון" על בינה מלאכותית?
 
 "טפשת הריון" היא לא חולשה – היא עדות לאופטימיזציה ביולוגית ייחודית.
 תהליכים שמובילים לצמצום במאסת החומר האפור במוח מסייעים ליולדת הטרייה להיערך לשינוי מהותי בחיים עם בוא התינוק. מערכות AI אינן בנויות כמו המוח האנושי, אך הן יכולות לשאוב השראה מהרעיון של התמקדות במה שחשוב, כמו:
 1. גיזום פרמטרים מיותרים.
 2. משוב דינמי להתאמה בזמן אמת.
 
 הסתכלות שונה על תהליכים שמתרחשים במוח ומקבלים ביטוי במושגים כמו טפשת הריון, או טמטום מתבגרים (לא מונח אמיתי, אבל בהחלט מתקיים) מובילה להבנה אחרת של תהליכים אלו ולשמש השראה לעיצוב בינה מלאכותית.
 
 עם זאת, חשוב לזכור: בינה מלאכותית אינה העתק של המוח האנושי אלא שואבת ממנו רעיונות, ונכון לכתיבת פוסט זה, אינה מסוגלת ללדת בינה מלאכותית חדשה.
 
hashtag#AI hashtag#מדעי_המוח hashtag#הריון hashtag#גיזום_נוירונאלי hashtag#טכנולוגיה

https://www.linkedin.com/posts/dr-tal-sines_ai-acuacjacyacpabrackacuaclacn-ackadeacpaclacv-activity-7280894374257790977-iZwK?utm_source=share&utm_medium=member_desktop